NLP training

Neuro-Linguistic Programming (NLP) is de studie van hoe we denken en communiceren, met onszelf en met anderen, en hoe we dit kunnen gebruiken om de resultaten te krijgen die we van het leven willen. Het kijkt naar succesvol gedrag en laat ons zien hoe we dit in ons eigen leven kunnen integreren om onze doelen te bereiken.

De NLP cursus neemt je mee van complete beginner tot het begrijpen van het onderwerp en het elke dag kunnen gebruiken van dit krachtige hulpmiddel voor jezelf of om anderen te helpen, bijvoorbeeld klanten, cliënten of collega's. Vol met uitleg over technieken en oefeningen die je zelf kunt uitproberen, zal je leven snel en ingrijpend veranderen.

Tijdens de cursus maak je kennis met de NLP manier van denken. Je verkent de NLP-kaart van de beleving die onze interne filters uitlegt en de implicaties die ze kunnen hebben op onze beleving. Je leert de 5 principes om succes te behalen en de 12 vooronderstellingen van NLP die je moet volgen om voor jou te kunnen werken. Je leert óók hoe je van je huidige toestand naar je gewenste toestand (doelen) kunt gaan. Hoe je problemen kunt overwinnen en gedrag kunt veranderen door gebruik te maken van de NLP 'frames' en 'reframing' en 'timeline' technieken, om de manier waarop je naar problemen kijkt aan te pakken en je denken te reorganiseren om je te focussen op het bereiken van doelen.

Zintuiglijke scherpte is een belangrijk onderdeel van NLP, omdat het ons enorm helpt bij ons vermogen om effectief te communiceren. Samengevat onder het acroniem V.I.B.E.S (Stem, Helling, Ademhaling, Ogen, Huid), leer je hoe je communicatieve aanwijzingen beter kunt herkennen. In aanvulling op deze studie leer je ook hoe je actief een band kunt opbouwen om je te helpen een gewenst en wederzijds gunstig resultaat te bereiken met een andere persoon. Je leert hoe je paralanguage kunt herkennen en hoe je synchronie kunt creëren met iemand anders om snel een verstandhouding op te bouwen en de communicatiekanalen vrij te maken.

Er zijn 5 zintuiglijke kanalen die we gebruiken om onze ervaringen weer te geven - visueel, auditief (gehoor), kinesthetisch (emoties, aanraking en lichamelijke sensaties), smaak en geur, samen met de manier waarop we onze ervaring in woorden omzetten. De NLP cursus legt uit hoe we deze eigenschappen kunnen herkennen en hoe we het 'primaire representatiesysteem' kunnen begrijpen dat iemand gebruikt en dit kunnen spiegelen aan zijn of haar taal, om zo een goede verstandhouding te ontwikkelen. Je leert ook hoe je oogbewegingen kunt observeren om het 'lead representational system' te leren dat een persoon gebruikt en de relevantie hiervan.

De cursus neemt je verder mee in representatiesystemen (ook wel modaliteiten genoemd) door te kijken naar submodaliteiten, die de kwaliteiten van elke zintuiglijke modaliteit verklaren. Door submodaliteiten te begrijpen, kun je helpen om doelen te verschuiven van de 'huidige toestand' naar een 'gewenste toestand'.

Het stellen van doelen is een krachtige manier om je ambities te richten. De NLP cursus neemt je mee door het gebruik van "S.Y.D.E.R" om verder te gaan dan alleen het stellen van doelen, maar ze echt te overwegen vanuit elke hoek en zelfs wat er gebeurt als ze eenmaal zijn bereikt.

"Elke keer dat een persoon in een geassocieerde, intense staat is, als op het hoogtepunt van die ervaring een specifieke stimulans wordt toegepast, dan zullen de twee neurologisch met elkaar verbonden zijn". - Tad James

Je leert hoe je (visuele, auditieve, kinesthetische, smaak of geur) ankers kunt herkennen aan eerdere positieve of negatieve situaties en deze kunt koppelen aan het heden en de toekomst, om gedrag te veranderen en specifieke doelen te bereiken zoals meer zelfvertrouwen, vastberadenheid of ontspanning.

Naast de fundamenten die in de NLP cursus aan bod komen, krijg je ook een hypnotherapiescript dat helpt bij het omgaan met stress.